miercuri, 17 martie 2010

Curiozitati despre mediul inconjurator

1. 90% din activitatea vulcanica are loc in oceane. Cand vulcanul Krakatau a erupt in Indonezia in 1883, a facut un zgomot atat de mare ca s-a auzit de la 8.000 de km departare pana in Australia. A fost aruncata atat de multa cenusa in atmosfera, incat, aproape 2 ani, apusul de soare s-a vazut verde si luna s-a vazut albastra. Eruptia vulcanului Krakatau a fost echivalenta cu 223 milioane de tone de explozibil. 
2. Antarctica este cel mai rece continent; odata a fost inregistrata o temperatura de - 55 °C. Antarctica are cele mai putine precipitatii decat orice alt continent.
3. Cel mai fierbinte continent este Africa unde cea mai ridicata temperatura inregistrata a fost de 58 °C. Sahara, cel mai uscat si mai mare desert din lume a fost odata un pamant plin de rauri si mlastini.
4. In Calama, un oras in Desertul Atacama din Chile, nu a plouat niciodata.
5. In istorie, mai multe nave au fost scufundate de uragane decat in razboaie. In lume, se formeaza pe an in medie 16 milioane de furtuni. 
6. Daca s-ar topi toata gheata din Antarctica, nivelul oceanelor ar creste cu 61 de metri ceea ce ar insemna ca in jur de un sfert din aria de pamant a lumii ar putea fi inundata. .
7.Cei mai multi oameni din Nepal numesc Muntele Everest "Sagarmtha", care inseamna "frunte in cer". Vorbitorii de limba tibetana numesc Muntele Everest "Chomolungma" ceea ce inseamna "zeita, mama a lumii". Muntele Everest este numit dupa Sir George Everest. El a fost un inginer militar englez care a fost topograf general in India din 1829 pana in 1843. In aceasta perioada el a topografiat varful. Sir George Everest a fost prima persoana care a inregistrat locatia si inaltimea Muntelui Everest care la acea vreme se numea Varful XV.
8. Viteza medie a unei avalanse este de 35 de km pe ora.
9. Apa in forma lichida are o densitate mai mare decat apa sub forma de gheata. De aceea gheata pluteste in apa. 
10. Cele mai intunecate locuri de pe Pamant sunt cei 2 poli: Polul Sud nu are lumina solara 182 de zile in fiecare an iar Polul Nord, 176 de zile pe an.
11.Cand este vazut de deasupra, curcubeul are forma unei gogoase.
12. Cutremurele apar in lume cam o data la o ora. Sunt mai mult de 50.000 de cutremure in lume in fiecare an. Se estimeaza ca pana acum au fost omorati de cutremure mai mult de 75 de milioane de oameni.
13. Cele 7 minuni naturale ale lumii se considera a fi: Muntele Everest din Nepal (Tibet), Cascada Victoria in Zambia (Zimbabwe), Marele Canion in Arizona (SUA), Marea Bariera de Corali (Australia), Aurora Boreala, Vulcanul Paricutin in Mexic si Portul Rio de Janeiro in Brazilia. 
14. Energia unui uragan este egala aproximativ cu 500.000 de bombe atomice.
15. Un fulger contine suficienta energie ca sa prajeasca 160.000 de felii de paine. Din nefericire, un fulger dureaza 1/10.000 dintr-o secunda, asa ca ti-e foarte dificil sa intorci felia de paine si pe partea cealalta.
16.. In ultimii 50 de ani, temperatura Antarticii a crescut cu 2,5 grade Celsius. Desprinderea a bucati mari din ghetari si a faptului ca acestia plutesc departe de continent poate fi cauza acestei cresteri de temperatura. In 1995 s-a desprins o bucata de ghetar de 1000 km2 care a inceput sa pluteasca spre nord.
17. Fiecare curcubeu este unic. Tu vezi curcubeul in funtie de unghiul in care lumina loveste picaturile de apa din aer. Asa ca, cineva care sta langa tine, va vedea lumina venind dintr-un unghi usor diferit decat in cazul curcubeului pe care il vezi tu. Stiind asta, acum intelegi ca fiecare curcubeu este unic!
18. Masa Pamantului creste in fiecare an pentru ca 3.000 de tone de resturi de meteoriti din spatiu lovesc suprafata Pamantului in fiecare an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu