joi, 4 martie 2010

Pasarea albastra a Paradisului






Familia Paradisaeidae cuprinde cele mai spectaculoase si colorate pasari din lume, iar pasarea albastranu face exceptie de la aceasta regula. Penajul acesteia, mai cu seama aripile, dar si partea inferioara a corpului si coada, este de culoare albastra; ciocul este ivoriu, picioarele cenusii, iar in jurul ochilor maronii prezinta niste inele albe. Masculii au aripile impodobite cu pene de culoare albastru violet si cafeniu deschis, iar coada subtire este accesorizata cu doua fasii de pene lungi si delicate, ca doua snururi. Spre deosebire de masculi, care au partile inferioare ale corpului inchise la culoare, femelele prezinta un colorit castaniu. Paradisaea rudolphi este o pasare de dimensiuni medii, avand aproximativ 30 cm in lungime (cea mai mica pasare a paradisului este Cicinnurus regius sau «Regele»).




Este o pasare endemica din Papua Noua Guinee, fiind raspandita in zonele montane din sud est. Conform specialistilor, a fost descoperita in anul 1884 de catre Carl Hunstein, numele fiindu-i dat in memoria ghinionistului print Rudolph al Austriei.





Masculii sunt poligami si isi curteaza femelele etalandu-si penajul spectaculos si scotand sunete de chemare. Cantecul de imperechere este atat de ritmat incat pasarea albastra a paradisului este considerata un solist in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca spectacolul sa fie cat mai atragator, masculii stau atarnati de crengile copacilor, cu capul in jos si cu aripile desfacute, astfel incat penele lor albastre se imprastie in jurul corpului, ca un evantai. Pasarile isi leagana corpul inainte si inapoi, iar cele doua «snururi» lungi din zona cozii se arcuiesc intr-un mod impresionant.




Pasarile albastre ale paradisului se hranesc cu fructe, pe care le gasesc din belsug in Noua Guinee. Cantitatea generoasa de mancare le permite pasarilor sa-si canalizeze energia in alta parte. Astfel ca, ele isi dedica marea parte a timpului cochetariei, dezvoltandu-si un penaj bogat cu care sa-si farmece partenerele.




Din cauza regiunii limitate, a numarului mic de exemplare si a vanarii (pentru penajul extraordinar) pasarea albastra a paradisului a fost clasificata ca fiind o specie vulnerabila si trecuta pe lista rosie (IUCN, Anexa II, CITES), in randul animalelor protejate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu